Programmaties gemoderniseerd voltijds (buitengewoon) secundair onderwijs

Jaarlijks kunnen de scholen buitengewoon en gewoon secundair onderwijs aanvragen doen voor de programmatie van nieuwe structuuronderdelen. De Vlaamse regering moet die aanvragen goedkeuren alvorens scholen effectief kunnen programmeren. Het is decretaal vastgelegd dat de Vlaamse regering daarvoor eerst het advies inwint van de Vlor, de Onderwijsinspectie en AGODI en voor de arbeidsgerichte programmaties ook van de SERV.

In 2019 startte de modernisering van het secundair onderwijs, een proces dat stapsgewijs werd ingevoerd in alle leerjaren en in schooljaar 2024-2025 volledig uitgerold zal zijn, behalve in de zevende leerjaren waar dat in schooljaar 2025-2026 het geval zal zijn. 

Uit de jaarlijkse analyse van de opvolging van de programmatie-adviezen blijkt dat de algemene opmerkingen en aanbevelingen met zeer wisselend succes opgevolgd werden bij de beslissingen van de Vlaamse regering. Een van de redenen kan zijn dat de regering vooral oog heeft voor de adviezen bij de individuele dossiers en de motiveringen die we daarbij formuleerden. Anderzijds is het moeilijk vast te stellen of, indien er wel gevolg wordt gegeven aan de opmerkingen en aanbevelingen, dat daadwerkelijk door het Vlor-advies komt.

Vandaar dat de Vlor in een advies op eigen initiatief de algemene boodschappen die we sinds 2019 meegaven in de programmatie-adviezen, wil samenbrengen om daarmee een krachtiger signaal te geven aan de Vlaamse regering.  

De focus ligt op de algemene aanbevelingen gekoppeld aan tendensen in de beslissingen van de overheid en hoe die zich verhouden tot de visie van de Vlor op secundair onderwijs en de ruimte voor scholen om zich te profileren in het licht van de modernisering.  

Tenslotte onderzoekt de Vlor of de criteria voor de programmatie-aanvragen nog voldoen en/of aangepast dienen te worden.