Eunec-conferentie over vroegtijdig schoolverlaten

Op 18-20 november 2013 vond in de Seimas (het Litouws Parlement in Vilnius) de jaarlijkse conferentie plaats van Eunec, het Europees netwerk van onderwijsraden. De deelnemers discussieerden er samen met Litouwse stakeholders en beleidsmakers over vroegtijdig schoolverlaten en over manieren waarop EU-lidstaten het probleem kunnen aanpakken.

Dr. Paul Downes, directeur van het 'Educational Disadvantage Centre' (St Patrick's College, Dublin) benaderde het probleem vanuit een holistische visie, met veel aandacht voor factoren die met emotie en motivatie te maken hebben. Van Annalisa Cannoni, Europese Commissie (DG Onderwijs en Cultuur) kregen de deelnemers aanbevelingen mee van de thematische werkgroep rond Early School Leaving van de Commissie. De situatie in Litouwen werd toegelicht door Dr. Saulius Zybartas, directeur van het Departement Onderwijs in het Ministerie van Onderwijs en Wetenschap en door Gražvydas Kazakevičius, directeur van het Nationaal Agentschap voor Schoolevaluatie. Koen Stassen (Vlor) stelde het Vlaamse Actieplan Voortijdig Schoolverlaten voor.

Tijdens workshops stelden nationale en regionale onderwijsraden actieplannen, aanbevelingen en concrete programma's voor. De presentaties en de discussies die erop volgden, bieden inspiratie voor beleid en implementatie in de lidstaten. Alle presentaties zijn terug te vinden op www.eunec.eu.