Afstuderen in coronatijd: Onderwijs en Werk hernieuwen engagement voor werkplekleren en duaal leren

De Vlor roept samen met de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, op om aandacht te hebben voor de bijzondere omstandigheden waarin de jongeren die duaal leren dit jaar de secundaire school achter zich laten. 

Beide adviesraden hernieuwen daarmee ook hun engagement voor werkplekleren en duaal leren.

De coronacrisis zorgde ervoor dat de organisatie van duaal leren het voorbije schooljaar een hele uitdaging was. Niet alle lessen op school en opleidingsuren in het bedrijf verliepen ‘normaal’. Digitale lessen, afstandsregels, veiligheidsschermen, telewerken maar ook de tijdelijke opschorting van praktijklessen of de tijdelijke sluiting van bepaalde sectoren bemoeilijkten de opleiding.

Enkele getuigenissen uit de praktijk

De leerlingen van het zevende jaar duaal leren Kinderbegeleider en Verzorgende/Zorgkundige van het IVV Gent:
Op de laatste lesdag van mei scheen de zon eindelijk op volle kracht. Een ingeving van het moment om te voldoen aan een hoge nood... We keken er al zo lang naar uit om 'iets leuks' te doen met de klas! Tijdens de lesuren PAV wandelden we naar de vlakbijgelegen Westerbegraafplaats. De studenten waren verrukt... Wat een verademing... Mooi weer, fijne plek met veel groen, ontspannen sfeer, even 'moest' er niets maar mochten we gewoon genieten van het moment. De 'juf' genoot mee met volle teugen, trots op onze wijze madammen van Kinderbegeleider en Zorgkundige Duaal! Roosje Dejonghe, leerkracht 7de jaar duaal leren IVV Gent