Nieke Nouwen

coördinator Vlaamse Scholierenkoepel

lid van de Algemene Raad

'Kan beter, meisje’

Een quote die voor mij op een eerder atypische manier inspirerend werkte. Een quote, van een leerkracht Frans, die ooit in rode pen op mijn rapport stond te pronken. Een quote die mij voor het eerst deed nadenken over onderwijs. Frans was niet mijn lievelingsvak en zeker niet mijn beste vak, zoals u wel door heeft. Frans bezorgde me kopzorgen. Die ‘Kan beter, meisje’ was de allereerste persoonlijke feedback die ik kreeg van mijn leerkracht, hoewel ik al een hele tijd in zijn klas zat. Hij wist niet dat ik ’s nachts wakker lag van die Franse vervoegingen.

Maar die ‘Kan beter, meisje’ op mijn rapport triggerde ook iets in mij. Ik dacht voor het eerst kritisch na over ons onderwijs en hoe je jongeren het best zin doet krijgen in leren. Die ‘kan beter, meisje’ was beslist niet de juiste manier om mij, als best wel leergierige leerling, te motiveren, gerust te stellen en op te peppen.

Goed onderwijs zuigt leerlingen écht mee in een leerproces, prikkelt hun nieuwsgierigheid en daagt hen uit. Leerkracht en leerling gaan samen op zoek naar kleine en grote successen in hun leren. Samen praten, samen zoeken, samen fier zijn, samen proberen en samen op je bek gaan. Goed onderwijs geeft iedereen het gevoel de moeite waard te zijn.

Omdat ook ons onderwijs nog net iets beter kan, zet ik mij elke dag in voor de Vlaamse Scholierenkoepel. Samen met een bende ongelooflijk plezante leerlingen zetel ik in heel wat vergaderingen van de Vlaamse Onderwijsraad en proberen we de stem van scholieren te laten klinken. Het is al eens moeizaam zoeken naar compromissen. Ook dat bezorgt me soms kopzorgen. Maar het overleg tussen al die gedreven onderwijsmensen aan de VLOR-tafel en het samen zoeken naar oplossingen voor complexe problemen blijft ontzettend belangrijk, ook voor onze organisatie.

 

Lees hier meer over de quote van de dag