Marleen Lippens

coördinatie kunstonderwijs, taal en taalbeleid Katholiek Onderwijs Vlaanderen

lid van de Raad Secundair Onderwijs, voorzitter van de commissie Kunstsecundair Onderwijs en lid van de commissie Deeltijds Kunstonderwijs

Geef hun Kunst en Cultuur, niet omdat het moet of omdat iedereen er recht op heeft. Geef hun cultuur, omdat het een evidentie is, zoals bewegen, gezonde voeding en zuiver drinkwater.
Gerda Dendooven

Onderwijs draagt bij aan de totale ontwikkeling van onze kinderen en jongeren, van de lerenden.

Een kind leert ook van de mensen die het bewondert, zoals ouders, leraars of vrienden. Op school worden vaak kiemen gelegd die thuis geen potgrond vinden. Ik geloof in 'op sporen zetten'. Wij moeten zelf heel enthousiast zijn, want leren is een kwestie van verleiden, van passie overbrengen. Maar geef onze jongeren ook iets stevigs te eten af en toe. Geen fastfood, want dat is voer voor tandelozen. Geef hun iets om op te kauwen.

Geef hun Kunst en Cultuur, niet omdat het moet of omdat iedereen er recht op heeft. We hebben ook recht op warmte. Geef hun cultuur, omdat het een evidentie is, zoals bewegen, gezonde voeding en zuiver drinkwater. Boeken, theater, muziek, film en beeldende kunst geven mensen – en kinderen zijn ook mensen – die verbaal niet zo sterk zijn, soms een ander middel om te communiceren. Ze kunnen er hun taal in vinden. Een boek neemt je mee naar andere werelden en helpt je te overleven. Je kunt jezelf erin herkennen. Een schilderij biedt troost aan wie geen troost vindt. Muziek verbindt mensen met elkaar zonder woorden.

Kunst en cultuur helpen om op een andere manier na te denken en een blik op de toekomst en het leven te werpen. Je leert verbanden en structuren te zien. Je krijgt ook inzicht in de wereld en in jezelf. En geloof me: zolang er verbeelding is, is er geen verveling.

Hoe onze kinderen straks met de wereld omgaan, hangt af van hoe wij vandaag met hen omgaan en naar hen luisteren. Geef hun de ruimte en de tijd om de wereld en zichzelf te ontdekken. Geef hun de kans om te spelen en om hun fantasie te gebruiken. En zie ze graag, dan zullen zij u ook graag zien.' (Gerda Dendooven, Kinderdromen, Lannoo)

Als voorzitter van de commissie kso kan ik me vinden in wat Gerda Dendooven zo mooi en plastisch verwoordt.

Lees hier meer over de quote van de dag