Het verhaal van Ali

©Bram Penninckx

Mijn naam is Ali, ik ben 19 jaar oud en ik woon in Affligem. Soms denk ik terug aan de avonden dat ik, in ons oude huis in Irak, tv zat te kijken en mijn moeder intussen cake en warme thee voor me maakte. Ik bladerde door een National Geographic tijdschrift en zag een andere wereld: bossen, volkeren, rivieren, andere culturen. Ik zag deze foto’s en voelde ze ademen alsof ik ze kon aanraken. Ik wou elke ziel aanraken die in deze foto’s sprak. Ik begreep niet hoe deze foto’s zoveel schoonheid konden overbrengen.

Het lot bracht mij naar België. Iedere ochtend en avond zie ik nieuwe gezichten en krijg ik nieuwe ideeën. Ik heb besloten om geen tijd meer te verliezen. En hier begon mijn liefde verhaal voor fotografie en ik werd degene die de tijd regelt en toont wanneer ik wil die gezichten al het verdrietig … of blij … of bang. Ik ben niet langer bang voor de toekomst. Ik kan nu alle momenten vasthouden en ze opslaan in mijn herinneringen. Ik kan ernaar terugkijken wanneer ik nostalgisch ben. Ik hou van foto’s maken en mijn interesse gaat uit naar landschaps- en portretfotografie.

Ik hoop een goede toekomst en op veel humor die me zal helpen om alles te relativeren. Door mijn lens zie ik de wereld op verschillende manieren. Dingen die ik vroeger niet zag, maar nu wel.

Fotografie helpt me om meer positief te blijven in dit leven. Vroeger was ik niet gedreven, maar nu ik heb de zin om naar de hele wereld reizen en foto’s te nemen van de mooiste plekken. Nu ik ambities in de fotografiewereld heb, weet ik beter wat ik wil.

Ali Al Obaidi (1999) ontvluchtte als jongeling samen met zijn familie het oorlogsgeweld in Irak. Hij kwam in België terecht en liep er school aan het atheneum van Anderlecht.

terug naar de pagina Door de lens van Bram en Ali