Eunec-conferentie - New skills for new jobs

Challenges for vocational education and training in the 21st century - Lissabon, 24-26 oktober 2011

Deze conferentie van het Europees Netwerk voor Onderwijsraden vond plaats voor 80 deelnemers uit 13 Europese landen.

Isabel Leite, Portugees Staatssecretaris voor Onderwijs, en Ana Bettencourt, voorzitter van de Portugese Onderwijsraad, verwelkomden de deelnemers. 

António Câmara, Chief Executive Officer van YDreams, gaf zijn mening over nieuwe vaardigheden vanuit het standpunt van een innovatief internationaal bedrijf. José Pessanha (Europese Commissie) gaf een overzicht van de EU initiatieven die verband houden met de modernisering van beroepsonderwijs en -opleiding. Hij verduidelijkte de verbanden tussen ET 2020, Europe 2020 en de Brugge Verklaring.  

De deelnemers hadden het in parallelle workshops over de meest dringende maatregelen voor beroepsonderwijs en -opleiding; ze formuleerden beleidsaanbevelingen met specifieke actielijnen.

Op de tweede dag belichtte Joaquim Azevedo, voorzitter van de Katholieke Universiteit van Porto, historische ontwikkelingen van beroepsonderwijs en -opleiding in Portugal. Hij had het ook over uitdagingen voor de toekomst.

Piotr Bartosiak vertegenwoordigde het Poolse Voorzitterschap van de EU en lichtte een tip van de sluier van het nieuwe Actieplan Volwassenenonderwijs van de EU, dat later die maand zou worden goedgekeurd. 

Het verslag van deze conferentie, de goedgekeurde ‘statements’ en alle presentaties vindt u op www.eunec.eu