Startdag 2013 - Duurzaam innoveren

Op 18 september 2013 startte de Vlor het nieuwe werkjaar in het Vlaams Parlement. De Vlor verzamelde ideeën voor duurzame innovatie van het onderwijssysteem. Het adviesbureau McKinsey verzamelde gegevens over onderwijssystemen over heel de wereld die succesvol werkten aan vernieuwing. Op basis van gesprekken met beleidsverantwoordelijken ziet McKinsey vier kenmerken van de best presterende onderwijssystemen: kwaliteitsmensen aansporen om leerkracht te worden en te blijven, de pedagogische praktijken in de klas permanent verbeteren, hoge kwaliteit van directieteams garanderen en focussen op het succes van elke leerling.

Bekijk hier de studie 'How the world’s most improved school systems keep getting better'

Saskia Van Uffelen, CEO van IT-integrator Bull, gaf vanuit haar ervaring met veranderingsmanagement in de bedrijfswereld, een antwoord op de vraag wat onderwijs kan leren over innovatie.

De Vlor liet ook de 'gebruikers' van onderwijs aan het woord. De Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) bekeken innovatie door de bril van leerlingen op school en studenten in het hoger onderwijs. Bekijk hier de presentatie van VSK

Minister Pascal Smet gaf enkele slotbeschouwingen.

De Vlor peilde zelf ook naar vernieuwing in de onderwijspraktijk. Bekijk hier de filmpjes: filmpje 1 - filmpje 2

Bekijk hier meer foto's